dilluns, 4 de desembre del 2017

EGIPTE COARTA LLIBERTAT D’EXPRESSIÓ

                     La repressió censura les manifestacions artístiques

El cineasta Tamer el Said (el Caire, 1972) va passar 10 anys de la  seva existència filmant la vida quotidiana a la capital d'Egipte. El fruit de seu treball es resumeix en el llargmetratge. En els últims dies de la ciutat, es resumeix les dates prèvies a la revolució que va enderrocar el president Hosni Mubàrak el 2011. Estava previst estrena l'any Passat al Festival de Cinema del Caire , però la censura oficial no ha atorgada Tot i no tenir el Permís d'exhibicions, va ser projectada en 120 festivals i certàmens [com, per exemple, al Centre Botín de Santander].
Les restriccions a la llibertat d'expressió a Egipte  no arriben només als intel·lectuals o la premsa, que ha vist com les autoritats han clausurat o bloquejat 400 pàgines web crítiques amb el Govern del president Abdul-Fatah al Sisi. També han patit l'assetjament de la implacable censura artistes populars com la cantant Sherin Abdel Wahab, que va gosar fer broma sobre la salubritat de les aigües del Nil i ha estat encausada per això, o l'estrella pop, Shaimaa Ahmedo, més coneguda pel nom artístic de Shyma, que va ser detinguda per depravació i atemptat contra el pudor per haver-se menjat un plàtan en un vídeo promocional.
Humoristes, escriptors, cantants, periodistes ... ningú sembla estar fora de perill de l'assetjament de la censura i de la repressió a Egipte. Les detencions i processaments afecten per igual a tot tipus d'artistes i intel·lectuals. els avenços en els èxits del programa d'estabilitat econòmica que està obtenint el Govern de l'Al Sisi no es corresponen amb el creixent retrocés en matèria de llibertats públiques.

Entre 40.000 i 60.000 presos detinguts per raons polítiques, segons ONG humanitàries com Human Rights Watch, i amb uns 450.000 ciutadans pendents de judici, acusats de pertinença a la proscrita Germandat Musulmana, la majoria dels joves de 104 milions d'egipcis tenen menys de 30 anys.

Imatge relacionada

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada